Spigolo de Infanti 2018

Written by Pavlica

July 25, 2018

Konec julija se je oglasil moj soplezalec Stojan (AO nova Gorica) in me povabil na »lepo plezanje« v Karnijske Alpe: »Da vidim, če si se kaj naučila na tečaju« je bil njegov komentar.
Štartala sva v Vrtojbi nekako sredi noči, da se izogneva gneči in toploti in se po mnogih ovinkih znašla na mejnem prehodu Passo di Monte Croce Carnico. Tu sva parkirala na velikem, praznem prostoru ob cesti, si pripravila potrebno opremo in se po 10 minutah znašla na vstopu v smer Spigolo de Infanti.

Ker gre za s svedrovci opremljeno smer – ti so nameščeni ponekod bolj redko, na težjih mestih pa bolj na gosto, v bistvu ni preveč težko slediti liniji plezanja, zaplet je možen le sredi drugega raztežaja, kjer se desno odcepi še ena, težja smer – L`Esteta e il Biottico. Osem raztežajev više, še vedno tik nad prelazom, z 200 m višinske razlike, se smer zaključi. Ker sem skoraj popolnoma brez izkušenj, lahko samo napišem, da sem pričakovala malo lažjo zadevo, kajti ocena naj bila 4c, potem sem nekje zasledila tudi 5b. Moje počutje tisti dan tudi ni bilo idealno, pa močan veter in senca ves čas. Je pa plezanje kot v plezališču – skala sploh ni krušljiva! Na vrhu naju je ogrelo sonce, po malici je sledil še vzpon na planoto Pal Piccolo ali Kleiner Pal in spust do steze 401, ki spada pod spominsko pot iz prve svetovne vojne (kot na domačem Krnu in Batognici) in vodi mimo prostranih plezališč nazaj na izhodišče.

Potem sem na netu našla opis iste plezarije – AO Ajdovščina iz leta 2016. Mogoče bi šli pogledat še kako smer, jih je kar nekaj v bližini….

Napisala Karmen Pahor.

Plezala: Karmen Pahor in Stojan (AO Nova Gorica), 25.7.2018

Pal Piccolo – Spigolo ovest – Spigolo de Infanti, 4c, 240m

Categories

Archives

You May Also Like…

Prvomajska Sardinija

Prvomajska Sardinija

Kje in Kdaj: Sardinija (Dorgali, Santa Maria Navarrese), 26.4.-7.5. Kdo: Luka Batagelj, Stiven Kocijančič, Sašo...

Sončna Chulilla pozimi

Sončna Chulilla pozimi

Jerica, Montanejos, Margalef, Chulilla S Stivenom sva drugo polovico lanskega decembra preživela v športno plezalskem...

Vroče Poletje 2022

Vroče Poletje 2022

Poletno sezono v hribih smo z Andrejem(Obalni AO) in Maticem začeli v Peralbi sredi junija, kjer smo v sončnih stenah...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *