Matterhorn – Monte Cervino 4478 m

Written by Pavlica

October 20, 2020

Cresta del Leone – Levji greben

V drugo, tretje, četrto…. gre raje. Letos je trojico lokalnih hribolazcev gora spustila na vrh po svojem jugozahodnem grebenu ali bolj znanem italijanskem Levjem grebenu, Cresta del Leone. Prvi je bil uspešen Dean Strosar 27. avgusta, ki je na vrhu stal že drugič od sicer štirih poskusov skupno. V družbi prijateljev Alenke in Aleša so se predhodno aklimatizirali na Piz Bernini par dni prej in nato brez večjih težav dosegli vrh. Obdobje stabilnega vremena je vabilo dalje in tako sva se še drugič tja odpravila z alpinistko iz sosednjega AO. Bogatejša za izkušnje prejšnjih (neuspelih) poskusov in tudi uspehov na ostalih štiritisočakih Alp, sva se odločila za konzervativen pristop k pridobivanju višine. Brez prejšnje namenske aklimatizacije sva se prvi dan po prihodu v Cervinio povzpela le do koče Abruzzi (800m vzpona) in tam šotorila (koča zaprta). Naslednji dan zapustiva šotor in dokaj hitro doseževa bivak Carel, čeprav paziva na kilograme v nahrbtnikih in zmeren tempo vzpona. Sledi več kot 12 ur na bivaku ob juhi, sendviču in počitku. Telo dobro sprejme naslednjih 1000m, vseeno rahel glavobol sanirava z aspirinom. Vreme obetavno, razmere na gori po besedah oskrbnika bivaka idelane, cepin in dereze se (na lastno odgovornost) lahko pusti v bivaku… Noč je mirna, spanec soliden in ob 5:15 zapustiva kočo. Ob soju čelnih svetilk plezava čez prve skoke in kar malo adrenalina požene v žile spoznanje, da naju tudi naveze za nama prehitevajo, iskanje prehodov je ponekod težavno zato je sledenje predhodnim navezam koristno… Pospešiva v razumnem tempu in sva v dobrih treh urah na znani škrbini l’enjambee med grebenom Pic Tyndala in vršno glavo. Tam za dodatno dozo adrenalina poskrbi prvi vodnik ki se že vrača in trdi da sva prepozna. Toplo vreme naj bi v zadnjih dneh začelo topiti permafrost nad Jordanovo lestvijo, tako da popoldan letijo dol skale in led, baje dan prej v izdatnih količinah… Po debati z naslednjim vodnikom in pogledom na naveze ki še plezajo gor (nekateri komercialni vodniki so menda res obrnili zaradi tega dejstva), trezno skleneva da še ni tako pozna ura (nevarno mesto je orientirano zahodno) in da pred poldnem že zapustiva tisti del. Vrh doseževa ob 10:20, kar je po opisih soliden čas. Po kratkem in zračnem počitku ob križu, fotografijah, nepozabnih razgledih v prijetnih par stopinjah nad ničlo in brezvetrju, začneva sestop ob 10:40. Sledijo mnogi abzajli, hoja po zračnem grebenu, in plezanje nazaj vsega tistega kar sva prej navzgor… Kar vleče se, pozna se že utrujenost. Vseeno se izkaže da sva solidna in bivak doseževa po 6 urah, pred kar nekaj navezami ki so naju zjutraj za gor prehitele. Po kratki pavzi se odločiva za sestop v dolino, ki jo z vmesnim podiranjem šotora in malico sendviča ki je bil namenjen za vrh, doseževa ob 21:30. Sledi nočna vožnja domov z vmesnimi spalnimi postanki in obiski Autogrillov…

Končni vtis je nepozabna tura na ikonično goro, ki pa ne prizanaša. Poleg skoraj 2500m višine, ki jih je na poti treba pridobiti, se tehnične težave kljub skromnim ocenam in nekaj opreme na gori proti vrhu vrstijo in ne popuščajo. Tura je dolga, izpostavljenost velika, zanesljivo varovanje marsikje ni možno. Vsi smo se strinjali da je za uspešen vzpon poleg celostne priprave in vremena potrebno tudi nekaj sreče.

Matterhorn, JZ greben / Cresta del Leone, AD+, III+, UIAA

Prvi vzpon 27.8.20: Dean Strosar (AO Ajdovščina), Alenka L., Aleš V.

Drugi vzpon 15.9.20: Anja F. (AO Vipava), Dominik M. (AO Ajdovščina)

 

Categories

Archives

You May Also Like…

Bele vode 2020

Bele vode 2020

V soboto 12. septembra smo napadli bele vode. Čez Viš in greben nad Mrzlimi vodami so se še valili oblaki. Severnik,...

Via Dogna

Via Dogna

Po nekaj letih smo zopet poskusili. Tokrat oboroženi z več informacijami in zavedanjem ta takih odročnih brezpotij...

Naskok na dolgo nemško

Naskok na dolgo nemško

Z Dominikom sva dobila eno ne preveč brihtno idejo, da če rata splezava dolgo nemško v Steni. Vikend je obetal lepo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *