Ledinski vrh, Sestopna grapa v Križu

Written by Tadej

March 13, 2017

Končno so se tudi v naših hribih za silo naredile primerne razmere, da se da odsmučati kakšno lepo turno smuko. Ugodna napoved za soboto, nas je prepričala, da smo se skupaj  z Logatčani odpravili raziskovat nad Logarsko dolino.

Okrog 40 minut hoda do omembe vredne snežne odeje, nato pa od Okrešlja naprej na smučeh. Kljub mikavnemu pogledu proti Turskemu žlebu, smo raje ostali na soncu in nadaljevali vzpon v smeri proti Savinjskemu sedlu. Sonce in prijetne temperature, so poskrbeli idealne pogoje za vzpon brez srenačev. Željni malo strmejših zavojev, smo Marjan, Pero, Dominik in jaz zavili v Grapo pod križem. Kratka, 250 meterska, relativno ozka grapa pripelje na sedlo desno od Koroške Rinke. Že med vzponom smo videli da nas čaka smučanje po pribljižno 30 cm klože. Malica na vrhu in začetek spusta. Najstrmejših je prvih nekaj metrov, po vodničku  50°, realno pa kakšno stopinjo manj, nižje med 35 in 45°, širina za dve dolžini smuči. Prvih nekaj metrov je bilo zaradi klože precej neugodnih, nižje pa veliko boljše, saj se je kloža lepo odpeljala in počistila grapo. Drugi spust bi bil idealen.

Nejc in Lena sta medtem nadaljevala vzpon preko Savinjskega sedla, na Ledinski vrh, zato smo jima po odsmučani grapi sledili. Dobili smo se na vrhu, skupaj pomalicali in zopet preko Savinjskega sedla odsmučali po odličnem odpuščenem snegu do koče na Okrešlju. Po obvezni pivi na okrešlju je ajdovski del odprave odsmučal v dolino, Logačani pa so ostali na Okrešlju in s turno smuko nadaljevali še v nedeljo.

Utrinek s spusta

 

Sestopna grapa v Križu 50°/30°-45° (S4)

Smučali: Marjan, Dominik, Tadej, Peter

Ledinski vrh

Marjan, Dominik, Tadej, Peter ,Nejc in Lena

 

Categories

Archives

You May Also Like…

0 Comments

Submit a Comment