Les Droites, Colton Brooks

Written by Bostjan

October 11, 2015

Chamonix, place to be…
Po lanskem letu odličnih chamonix razmer, smo se letos odpravili proti Meki brez informacij o »conditions«.
Ravno zato smo izbrali Les Droitesovo steno, ki se je zdela še najbolj dobitna kombinacija…z kar nekaj rezervnimi cilji, Dolent, Triolet, Courte, Verte…nekaj se ziher v tej čudoviti ledeniški krnici Argentier dobi…pa še tako super dobro zimsko sobo ponuja.
Oktobra v Meki ne obratuje večina gondol in vlakov, tako, da masovnih romanj takrat ni, računati pa moraš na lastno romanje z nekaj tisoč višinci, za Droitese potrebuješ točno 3000, 2000 vm dostopa in nato še 1000 vm stene + celoten sestop v našo meko – zu Fuß.
Prav zato je bil ledenik Argentier prava izbira, iskali smo predvsem kondicijsko turo. Torej 6 urni dostop do zimske sobe z, že prej omenjenimi cca 2000m, spanje v udobju te zimske sobe, še boljša je kot pred 3 leti, ter naslednji dan plezanje v 1000m severni steni »Droatov« kot jih imenujemo na južni strani alp.
Prvih 600m vsem znanih strmih snežišč smo, nenavezani in na trenutke ujeti v močne spin drillse, preplezali v dobrih 2 urah. Prehitro, vršnja strmejša stena nas je tako pričakala v temi. Posledično smo prve zgornje raztežaje plezali po intuiciji, z načrtovanega plezanja v osrednjem delu stene, smo prečili v desno in kmalu naleteli na mešan, kompleksnejši teren. Navezani smo nato nadaljevali in po dolgi prečki prhkega snega na granitu, prečili v smer Colton Brooks, po kateri smo nato nadaljevali do vrha stene.
Sestop z Droatov tudi pritiče kondicijski turi…na ledeniku pod bivakom/kočo Convercle smo ob 8 zvečer, po 4 urah sestopa, zaman iskali izstop iz ledenika v gladko steno, ki vodi do koče Convercle. Namesto ferate smo dobili gamsje prehode in se po 9h udomačili na bivalu Convercle – spanje tu ali v Chamu…raje tu, ker je ceneje in še prej. Do Chamonixa je bilo nato naslednji dan še nekaj več kot 3 ure sestopa, tudi po tirih..brez vlakov.

Smer: Colton Brooks, M5, 85°, 1000m, Les Droites
Plezali: Dejan Koren, Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž, 11.10.2015.

Categories

Archives

You May Also Like…

Spomladanski večraztežajci

Spomladanski večraztežajci

Letošnjo spomladansko sezono plezanja športnih večraztežajnih smeri smo otvorili v sredini marca z vikend izletom v...

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

Novi vrh Vzhodna stena

Novi vrh Vzhodna stena

December v hribih nas je kar lepo obdaril z darili. Tudi če ta niso bila taka kot smo si želeli, smo iz njih izvlekli...

0 Comments

Submit a Comment