Levi Zapotoški slap in Končarjev žleb

Written by Tadej

January 23, 2017

Tudi ta vikend se je plezalo v Trenti. Kljub spluženem Vršiču, smo upali na malo manjšo gužvo kot na Gorenjskem in smo kar dobro zadeli. V soboto smo se odpravili pogledat kako je v Zapotoku. Na srečo nam je naveza pred nami naredila gaz po dolini. Našli smo odlične razmere v Levem Zapotoškem slapu, ki se zadnje leta zelo redko naredi. Najtežji prvi raztežaj je naveza pred nami plezala po gobah na desni strani, mi smo pa ubrali direktno linijo bolj proti levi. Led je bil odličen, veliko putra, še najslabši je bil v zadnjem, 10 metrskem navpičnem skoku, zelo trd in precej votlo je donelo. Izplezali smo v dobrih dveh urah.

 

Ker smo posteljo peljali s sabo (avtodom 🙂 ) je padla odločitev da poizkusimo naslednji dan še v Končarjevem žlebu. Tastari bojo rekli, da tak luksuz ni v pravem alpinističnem duhu, a mi smo ga izkoristili do konca. Zato toliko bolj cenimo tiste največje, kot je bil Slavc Svetičič, ki je Končarjev žleb prvi preplezal tako… mimogrede. Po celodnevnem plezanju v Vršacu, ko je solo opravil prvo ponovitev Belega traku v kombinaciji s Popoldansko smerjo (800 m plezarije), je po povratku v dolino splezal še Končarjev žleb.

 

Mi smo prespali lepo na toplem v Trenti in v slap vstopili malo po 8. uri. Navezo pred nami smo prehiteli v tretjem raztežaju in bili tako še dovolj zgodaj pod že s soncem obsijanimi ključnimi raztežaji pod vrhom. Zgornji del slapu dobi v tem času že okrog 3 ure sonca, tako da ga je potrebno preplezati ali zgodaj zjutraj ali pa pozno popoldne. Ker je dan vse daljši in sonce vse višje, so mu šteti dnevi. Zadnji raztežaji ponudijo strmo plezarijo,  psihično najtežjih pa je zadnjih 10 m, kjer je led že zelo tanek. Plezali smo dobre 3 ure. Naveze za nami, so bile že precej pozne in so obračale. Sestop smo si začinili z reševanjem izgubljenega lednega vijaka in tako za sestop potrebovali skoraj več časa kot za vzpon. Sestop je precej neroden, trentarski, po strmih travah in z vmesnimi skalnimi skoki, tako da smo naredili tudi 3 abzajle.

Lepa plezarija, dobra družba in uspešen vikend!

Tadej Slokar

21.1.2017

Zadnja Trenta, Levi Zapotoški slap, WI5, 180 m

Plezali: Marjan Slejko, Mitja Slejko in Tadej Slokar

 

22.1.2017

Trenta, Končarjev žleb, WI4, 250 m

Plezali: Marjan Slejko, Mitja Slejko in Tadej Slokar

Categories

Archives

You May Also Like…

Hvar Climb and Sail

Hvar Climb and Sail

Premierni climb and sail alpinističnega odseka Ajdovščina je uspešno za nami! Težko je zbrati vsa čustva v samostojni...

Spomladanski večraztežajci

Spomladanski večraztežajci

Letošnjo spomladansko sezono plezanja športnih večraztežajnih smeri smo otvorili v sredini marca z vikend izletom v...

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

0 Comments

Submit a Comment