Prvomajska Sardinija

Written by AOA

May 11, 2023

Kje in Kdaj: Sardinija (Dorgali, Santa Maria Navarrese), 26.4.-7.5.

Kdo: Luka Batagelj, Stiven Kocijančič, Sašo Seljak, Ivan, Jana, Eva, Gregor, Teja, Tomaž

Večraztežajne smeri (plezala Batagelj, Seljak):

  • INDIA (Cala Gonone), 6a, 80 m, 1h
  • OTTO&BARNELLI (Cala Gonone), 6a, 90m, 1.5h
  • ROBERTA MADEDDU (Punta Cusidore), V-, 300m, poiskus
  • MARINAIO DI FORESTA (Pedra Longa), 6a+, 190m. 3h
  • EASY GYMNOPEDIE (Cala Goloritze (Aguglia)), 6b+, 140m, 2.5h
  • CORVALIS, (Monte su Mulone), 6b+, 390m, 5.5h
  • SIGNORINA FANTASIA (Pedra Longa), 5c+, 90m, 1.5h

Športne smeri:

  • Stiven do 7b, Ivan do 7a, Jana do 6c, Eva do 6a+

Povzetek:

Za letošnje prvomajske praznike smo se trije člani AO Ajdovščina (Luka, Stiven, Sašo) v razširjeni skupini skupaj s kolegi podali na Sardinijo. Cilji so bili predvsem športno-plezalno-kulinarične narave, kajti z izjemo Luke in mene, smo plezali v športnih plezališčih. Ker pa sicer Sardinija ponuja tudi obilo lepih večraztežajnih smeri sva z Luko praktično vse dneve z izjemo počitkov izkoristila za plezanje le-teh.

Vse zgoraj navedene preplezane smeri ponujajo odlično skalo s super varovanjem, tako da imaš ves čas občutek plezanja v plezališču. Posebej bi omenil le dve smeri in sicer Roberta Madeddu in Corvalis.

Prva smer Roberta Madeddu se nahaja v čudovitem grebenu Punte Cusidore, ki ponuja kompaktno skalo s smermi dolžine do 700 m predvsem težavnostnih stopenj od VI navzgor. Midva sva izbrala praktično najlažjo smer s tremi raztežaji ocene V-. Smer je z izjemo vrvic na sidriščih v celoti neopremljena. Slaba skica in neopremljenost sta botrovali temu, da sva se po 4ih raztežajih znašla pod zajedo, ki jo je zapiral previs z nadaljevanjem v novo zajedo. Po treh neuspešnih poizkusih in potem, ko sva prišla že precej visoko, sva se odločila za abseil, saj nikakor nisva uspela prosto razvozlati detajla. Pod steno naju je nato ogovorila italijanska naveza, ki je v smer vstopila za nama in nama razložila, da sva plezala varianto smeri z detajlom VII, kar je vseeno popravilo najino končno razpoloženje.

Druga smer, smer Corvalis se nahaja nad čudovito obalo Pedre Longe. Gre za konstantno navpično plezarijo (raztežaji 6a do 6b+) v kompaktni skali, kjer vsak raztežaj izmed 10ih ponudi številne lepe prehode. Najbolj atraktivni so 7. (6b), 8. (6b+) in 9. (6b+) raztežaj kjer plezaš po izpostavljenem razu, enkrat po levem spet drugič po desnem delu, pod nogami pa 400m nižje sinje modro morje. Smer sva oba zmogla prosto v 5,5 h še dodatne 3 ure pa sva porabila za abseil, ki poteka po sosednji smer. Vsekakor smer, ki jo je vredno preplezati.

Zapisal: Sašo Seljak

 

Categories

Archives

You May Also Like…

Hvar Climb and Sail

Hvar Climb and Sail

Premierni climb and sail alpinističnega odseka Ajdovščina je uspešno za nami! Težko je zbrati vsa čustva v samostojni...

Spomladanski večraztežajci

Spomladanski večraztežajci

Letošnjo spomladansko sezono plezanja športnih večraztežajnih smeri smo otvorili v sredini marca z vikend izletom v...

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

0 Comments

Submit a Comment