Zimska tehnika AŠ

Written by Tadej

March 7, 2018

V nedeljo, 4. marca smo se ob 8. dobili dobili na Predmeji. Trije inštruktorji in 8 tečajnikov. Ker je bila cesta proti Lokvam zaprta (zasnežena), smo parkirali kar ob križišču, znosili vso opremo kakih 100 metrov navzgor v gozd in se porazdelil v tri skupine. Pogoji so bili odlični. Po dolgotrajnem mrazu sneženju, zametih, burji in poledici je bilo vreme tipično marčevsko: sonce je grelo, ptički žvrgoleli in od vsepovsod je teklo. Dobro, da je vaja trajala samo do dveh, sicer bi najbrž pobralo ves sneg!

Prva skupina je vadila manevre s plazovno žolno – kako jo pravilno nosimo in kako  lociramo skrito žolno. Imeli smo digitalno in analogno različico. Glede na to je da čas iskanja zasutega le 15 minut, se je treba preseto podvizati z iskanjem, najbrž bo treba še kaj povaditi.

Druga skupina je izdelovala sidrišča v snegu (zakopan cepin) in varovanje ter gibanje naveze v snegu.

Razlika pri gibanju naveze v snegu je v tem, da se ne varuje kot pri skalnem plezanju, ampak preko telesa. Samo sidrišče v snegu pa je kot nekakšen backup – obremenjeneo je samo izjemoma, npr.  v primeru padca.

Tretje skupina izvajala preizkus stabilnosti snežne odeje. Naučili smo se izdelati prerez snežne odeje in identificirati kritično plast snega. Najbolj praktična se nam je zdela norveška metoda.

Sledil je še spust (abzail) na dveh cepinih na način, da s preprostim vrvnim manevrom dobiš oba cepina zopet v roke (po možnosti ne v glavo).

Na koncu smo na steptani snežni “špuri”, ki jo je izdelal Tadej (navaden  sneg je bil premehek, da bi na njem vadili zaustavljanje) vadili zaustavljanje padca s cepinom. Tečajniki smo se (eni večkrat eni manjkrat) v različnih spektakularnih pozah spuščali navzdol in se skušali čimprej in čimbolj dostojanstveno zaustaviti. Še dobro, da se je strmina iztekla v kratko ravnino on vznožju, še bolj navzdol pa bi morebiten zdrs zaustavila številna drevesna debla (glej fotografije).

 

Navdušeni nad novim znanjem smo sklenili, da ga utrdimo nekje više v hribih, predvidoma na Planini Razor čez 14 dni!

Karmen Pahor

Categories

Archives

You May Also Like…

Nad Vršičem

Nad Vršičem

Po preigravanju milijarde drugih hribovskih plezalskih variant, ki so potem padle v vodo zaradi vremena, ki je grozilo...

Rojstnodnevno rajanje po hribih

Rojstnodnevno rajanje po hribih

Z Boštjanom v petek vstopava v Puntarsko v Vršacu. Spodnji del smeri ni ravno najlepši, so pa zato zgornji cugi toliko...

Indijansko poletje

Indijansko poletje

Soboto sva z Borutom Demšarjem izkoristila za Indijansko poletje v Dolgem Hrbtu. Smer nama je vzela več časa kot sva...

0 Comments

Submit a Comment