Nadaljevanje alpinistične šole – zimski del 1

Written by Dominik

February 24, 2019

Alpinistična šola 2018/19 se počasi premika že proti sklepnemu delu. Obdelali (in večkrat ponovili) smo že ves skalni del in se praktično in teoretično pripravili na zimske radosti. Včeraj (sobota 23/2) smo preživeli lep dan na občasno vetrovni Mojstrovki in Vršiču. Po seznanitvi s uporabo cepina in derez ter izdelavo varovališča v snegu smo se po Pripravniški grapi (z postavljanjem varovališč in varovanjem) vzpeli na sedlo in nato vrh Male Mojstrovke.

Ob sestopu smo se naučili opraviti spust po vrvi s pomočjo dveh cepinov in potem na melišču še malo ponavljali ustavljanje s cepinom. Na Vršiču pa smo ponovili ledeniško navezo in reševanje iz ledeniške razpoke. Pri tem nam je zid snega, ki ga je naredila cestna služba služil kot primerna simulacija ledeniške razpoke. Utrinki na spodnjih slikah.

Naslednja dva tedna bomo imeli s tečajniki še iskanje preverjanje snežne odeje, iskanje zasutih po plazom, še kakšen pristop na zimski vrh, pa ponavljanje…. in ponavljanje. Potem pa bomo počasi alpinistično šolo s zaključnimi izpiti tudi končali (enkrat v aprilu) in se tako usposobljeni pripravili na plezanje v stenah.

Zapisal: Simon Ušaj

Categories

Archives

You May Also Like…

Bivakiranje in Mali draški vrh

Bivakiranje in Mali draški vrh

V sklopu alpinistične šole, je v soboto 25.2.2023 prišel dan za turo z bivakiranjem. Glede na bolj slabo vremensko...

Alpinistična šola 2022/23

Alpinistična šola 2022/23

Tudi letos organiziramo alpinistično šolo 2022/23.  Vse informacije so na naši spletni...

Zimska tehnika 2022

Zimska tehnika 2022

V hladu Prisojnika smo v okviru alpinistične šole imeli zimsko tehniko. Dvodnevni tečaj je vključeval več osnov...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *