Tanaša v Srebrnjaku

Written by AOA

July 1, 2022

V petek pozno popoldan štartava iz Vipavske doline proti Trenti. Parkirava v Zapodnju, začne rahla plohica ta čas se preobujeva in ko pade zadnja kaplja pričneva z hojo do planine Zapotok kjer planirava prenočiti. Že od daleč zavohava vonj po ognju, super klapa je že gor! Spoznali smo nekaj zelo močnih članov AO Tržič najbolj me je fasciniral starejši član poln življenja in je plezal z fanti naših starosti oba dni. Živa inspiracija za človeštvo in dokaz kako pomebno je da delaš na svojem zdravju vsak dan! Potem ti tudi v 60ih ni problema plezat 500meterskih sten in držati tempota od mladeničov. Bilo je tudi nekaj lokalcev med drugimi tudi lastnik planine kateri pozna vse kotičke Srebrnjaka in okolice. Lepo se podružimo ob ognju izmenjamo nekaj zgodb in tudi kontaktov potem se odpravimo počasi spat. Zjutraj se prebudimo v čudovito šekar hladno jutro. Domača marmelada in kruh na mizo za fruštek danes bo dolga. Spijeva kavo in se odpraviva proti steni. Stena je velika ko jo pogledaš ti vzbudi veliko emocij in spoštovanja do nje.

AKCIJA dobiva vstop zabijeva en klin, prečka v levo nakoncu še skok do sidrišča iz 2-eh klinov. Naprej sledijo lepi raztežaji plezanja. Kmalu prideva do detajla je bil del previsen in izpostavljen res zasvjoliv občutek te oblije. Čez ta del potem zagledaš klin in ko splezaš čez klin sem na desno zataknil vijola metulja in potem šel rahlo v levo in zarinil se nekaj metrov navpično gor in potem desno čez plate.Ta del smeri mi je bil najbolši kljub težavnosti,izpostavljenosti je skala ponujala čudovite razpoke za varovanje in kompaktost.

Nadaljujeva gor nekaj lažjega plezanja prideva pod previsni trebuh spet zelo zanimiv detajl, rahlo previsno, spet zračno. Izplezam in potem od tega sidrišča naprej samo še uživancija. Na enem izmed sidrišč se nam pridruži še tretji član naveze in sicer črn metuljček. Izplezava do vrha smeri po lažjem svetu z nekaj skokki III-II. Za sestop uporabiva spust po vrvi do sedla na Malih vratih od tam skozi rušje in uhojeno brezpotje do planine zapotok, skuhava pašto zaspiva. Nedelja lažji pohod z uživanjem v objemu gora in plavanje v Soči.

Luka Batagelj

Categories

Archives

You May Also Like…

Ne tako “jugo”zahodni raz

Ne tako “jugo”zahodni raz

Letošnja sezona je bila v primerjavi z lansko plezalno precej skromna. Študij in druge obveznosti so zahtevale svoj...

Uvajalni tabor tečajnikov

Uvajalni tabor tečajnikov

Po uspešno opravljeni alpinistični šoli smo se z nekaj mlajšimi pripravniki odpravili na plezalni vikend v sosednjo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *