Alpinistična šola

alpinistična šola

Ko te želja po raziskovanju nekoristnega sveta pripelje do brezpotij in sten, se moraš na to pripraviti. Poskrbeti moraš, da bo gorsko okolje, ki sicer ponuja toliko lepot, zate in sopotnike varno. In prav znanje, ki ga pridobiš v alpinistični šoli, te varno popelje v plezališča, stene in najvišje vrhove gora.

Kaj vse te v alpinistični šoli čaka?

Program alpinistične šole se začne oktobra v obliki predavanj skoraj vsak petek zvečer in praktičnih vaj v soboto ali nedeljo. Predavanja obsegajo znanja, ki jih moramo za varno gibanje v gorah obvladati (oprema, nevarnosti, orientacija, priprava na turo, itd.). Predavanja vodita alpinistična inštruktorja in alpinisti z odseka.

ustvarjamo alpiniste

Praktični prikaz

Predavanja potekajo v petek zvečer, praktični prikazi snovi pa so predvideni med vikendom in sicer od oktobra do maja. Vaje potekajo v plezališčih Vipavska tura, Vipavska Bela, na Balvanu ob Izviru Hublja, ter v gorah. V plezališču praktično preizkusimo in se naučimo tehnike gibanja v skali. Praktični del je organiziran tako, da predavatelj na začetku predavanj nazorno prikaže snov, nato pa se tečajniki razdelite v skupine in z mentorji preizkusite in zvadite prikazane vrvne manevre. Gibanja v zimskih razmerah se naučimo na dvodnevnem tečaju zimske alpinistike na snegu. Tečaju sledi utrjevanje in preverjanje znanja na izpitu iz “zimske tehnike”.

Zaključek alpinistične šole

Ob koncu pomladi, te pred tvojo prvo alpinistično sezono čaka izpit, s katerim dokazuješ pridobljeno znanje opravljene alpinistične šole. Izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu se poizkusiš spomniti čim več stvari s predavanj, praktični del pa sledi na “terenu”, kjer pod budnim nadzorom alpinistov prikažeš vso naučeno tehniko gibanja v skali.
Po uspešno opravljenem prvem koraku v čudoviti svet alpinizma, pa tečajniki praviloma poskrbijo za veselo vzdušje v moštvu…

Skupne ture in tabori

Prve skupne ture se organizirajo tekom alpinistične šole. Kot prva tura pride na vrsto spoznavna tura v začetku oktobra, kjer se vsi novi tečajniki lahko bolje spoznate z drugimi alpinisti in sotečajci. Nadaljne skupne ture v okviru alpinistične šole tematsko pokrivajo posamezna področja alpinistike. Tako se kot tečajniki spoznate z lednimi cepini, derezami, plezanjem v kopni skali in ledni vertikali, smučate s turnimi smučmi ter osvojite marsikateri vrh. Pozimi je organiziran tečaj zimske alpinistike, na katerem se prikaže celotno tehniko gibanja v gorah pozimi. Spomladi se odpravljamo v Paklenico, poleti ture potekajo po naših in tujih gorah, jeseni pa zaključujemo skalno plezarijo konec oktobra, ponovno v topli Paklenici.

Kot vidiš se imamo lepo…

Alpinistična šola v letu 2023/24 se bo začela 3. oktobra 2023 z uvodnim predavanjem. Že sprejemamo prijave na info@ao-ajdovscina.si ali na 040 370 282. Vabljeni!

Program alpinistične šole 2022/23