Bavarska v Triglavu

Written by Maks Simčič

September 4, 2023

Severna Triglavska stena, Bavarska smer

Vremenska napoved za drugi vikend v avgustu je bila odlična in s Sašom sva kot ponavadi med tednom že kovala plane za vikend. Že lansko poletje sva govorila, da morava preplezati severno Triglavsko steno vendar se nama ni uspelo dogovoriti. Pade ideja, da si v petek vzameva »fraj« in greva splezat Bavarsko smer.

V petek 11.8. se dobiva pred Lidlom v Lescah in z enim avtom nadaljujeva proti Vratom. V Vratih parkirava in ob 5:30 začneva hoditi v smeri Luknje. Na začetku takoj navijeva tempo (ker je to že kar klasična in boljša rešitev za ogrevanje, kot si obleči majico :D) in po dobri uri hoje doseževa steno.

Prvih 50 metrov posolirava in prideva do mesta, kjer se smer zares začne, tu se naveževa in pričneva s plezanjem. Smer nama ni predstavljala večjih problemov in sva po njej iz raztežaja v raztežaj gladko napredovala. Višje v smeri sva priplezala nad meglico, ki se je zadrževala v Vratih in uživala v lepih razgledih na okoliške vrhove. Po dobrih 5 urah plezanja prideva na Zlatorogove steze, kjer se Bavarska smer konča. Tu si malo odpočijeva in pomalicava. Izstop Zimmer-Jahn, ki naju je še čakal, sva imela malce slabše naštudiran in sva v njem izgubila veliko časa. Nekajkrat sva zgrešila ter po tem obračala, na koncu pa še splezala nepotrebni raztežaj po neki varianti, ki se je izkazal za najtežjega v tistem dnevu. Napor celega dneva nama je kar malce načel moralo in obema je odleglo ko sva okrog 19h stopila na vrh stene. Nisva se obotavljala in takoj pospravila opremo ter začela sestopati nazaj proti vratom. Sestop čez Prag se je kar vlekel in tik pod zadnjimi jeklenicami sva že uporabljala čelne svetilke. Ko sva hodila mimo spomenika z ogromnim klinom, sva si segla v roke ter čestitala za opravljen vzpon. K avtu sva se vrnila okrog 21:30 in ura, ki sem jo takrat ustavil je kazala 16h in 7min od pričetka aktivnosti. Odpeljala sva se do Lesc, kjer sva sestradana na analizo ture zavila kar v McDonalds.

Severna stena nama je vzela cel dan, ampak v zameno dala veliko plezalskih užitkov ter izkušenj za
nadaljne vzpone.

Žak Pavzin

 

11. 08. 2023:
Bavarska smer, severna stena, Triglav, IV+, 500 m (Žak Pavzin, Sašo Seljak)
			

Categories

Archives

You May Also Like…

Škrbinska plošča Maj 2022

Škrbinska plošča Maj 2022

V nedeljo na uscano Zofijo smo se odpravili na Škrbinsko poščo. Zofija se je vzdržala in dan je ponudil lepo in...

Konec poletja

Konec poletja

Letošnja sezona v skali se je začela tik po prebolelem covidu v Vežici. V smeri sem kljub prijetnim temperaturam imel...

0 Comments

Submit a Comment