Dolomiti

Written by Tadej

August 18, 2016

Zadnje ni dopusta smo izkoristili za plezalsko-kolesarski obisk Dolomitov.  Za razliko od ostalih plezalskih izletov… varianta kofana, šotor, kuhalnik… smo imeli tokrat cel luksuz, saj je Marjan predlagal da se na pot odpravimo v njegovem kamperju. V planu sva imela 2 dni plezarije, 2 dni pa gorskega kolesarjenja. Zadnjo minuto se nama je pridružil še Mitja, ki pa se je zaradi poškodbe, plezariji odpovedal.

Na pot smo se odpravili v četrtek in bili zaradi gužve pod Falzaregom šele okrog 12. ure. Za prvi dan sva si za cilj izbrala smer Via Alvera v Col de Bois-u.   Lepa, 400 metrska petica naju je zaposlila za slabe 4 ure. Razen v kaminu, sredi smeri, je v smeri malo varovanja, tako da gre za pravo, resno hribovsko smer.  Mitja je med tem na kolesu raziskoval območje med Falzaregom in Cinque torri.

Prespali smo kar pri bajti pod Falzaregom. Mrzla noč in temperatura okrog 5 stopinj, je poskrbela, da smo lahko še dobro stestirali ogrevanje v kamperju.  Tudi zjutraj se nam zato ni nič kaj mudilo. Okrog 9 smo šli za ogrevanje hodit za slabi 2 uri, po kosilu pa na turo z bicikli. Hoteli smo pod Cinque torri, pa nas je obrnil lokalni ranger, ker je tam naravni park in kolesarjenje ni dovoljeno.  Z istim rangerjem smo imeli probleme še zadnji dan, ko nam je težil glede prenočevanja na parkiriščih.

Kolesarsko turo smo tako opravili do vrha smukaške proge nad Cortino, kjer tekmujejo ženske v svetovnem pokalu. Za spust smo dobili lepo gozdno stezo, ki nas je nekje na polovici spusta pripeljala do observatorija nad Cortino (vmesna postaja gondole na Tofano) Od tu naprej smo se spustili kar po bike-parku do Cortine. Spust je zanimiv, ker ga del poteka tudi po zapuščeni bob stezi, zgrajeni za olimpijske igre 1956. leta.

Tudi naslednjo noč smo prenočili na Falzaregu, saj sva imela plane plezati v Laguzoi Piccolo. Malo bolj znosne temperature, okrog 10 stopinj so omogočile da smo štartali malo prej. Izbrala sva si 350 m smer  Via M Specialle v zahodnem delu stene. Ker so mi ponoči izpred kamperja ukradli plezalke, sem moral žal plezati kot drugi.  Smer je fantastična, pokončna, konstantno težka petica. Za varovanje lahko v 90 % uporabljaš sklana ušesa, ki jih je v smeri ogromno. Smer je oba navdušila.

Zadnji dan smo najprej ponovili vzpon s kolesi do observatorija in spust po bike-parku. Marjan naju je nato odložil v Misurini in se s kamperjem odpeljal do Auronza. Z Mitotam sva se povzpela še 7 km po strmi cesti do koče Auronzo pod Činami in konec dopusta začinila še z odličnim spustom po muletjeri v Auronzo.  Tu opraviš z kar 1500 višinskimi metri spusta po lepo ohranjeni  stezi, spusta kar noče in noče biti konec.

Še pica v Sappadi in žalostno proti domu.

Tadej Slokar

Foto: Marjan Slejko, Tadej Slokar

 

11.8.2016

Naveza: Marjan Slejko in Tadej Slokar  (AO Ajdovščina)

Hrib,Stena: Col de Bois

Smer: Via Alvera- Menardi V+

Dolžina: 400 m

 

13.8.2016

Naveza: Marjan Slejko, Tadej Slokar  (AO Ajdovščina)

Hrib,Stena: Laguzoi Piccolo

Smer: Via M. Speciale V

Dolžina: 350 m

Categories

Archives

You May Also Like…

Hvar Climb and Sail

Hvar Climb and Sail

Premierni climb and sail alpinističnega odseka Ajdovščina je uspešno za nami! Težko je zbrati vsa čustva v samostojni...

Spomladanski večraztežajci

Spomladanski večraztežajci

Letošnjo spomladansko sezono plezanja športnih večraztežajnih smeri smo otvorili v sredini marca z vikend izletom v...

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

0 Comments

Submit a Comment