Pozna zima in zgodnje poletje – Kanjavec

Written by Pavlica

May 22, 2020

Pozna zima in zgodnje poletje. Kakorkoli obračamo letošnjo časovnico, se nekaj ne izide, ali pač. Vsekakor se je izšlo prečenje Prehodavcev, do Kanjavca in prek Doliča nazaj v Trento.

Ko pravim, da se je izšlo, s tem predvsem mislim na to, da smo se odpravili. Po dolini navzgor. Ovinki, kava, ovinki, Trenta. Če strnem.

Ob poznem mraku smo zakorakali naprej, mimo hiš in zagrizli. Nočni pristop je kmalu postregel z lekcijo orientacije v nizkem rastju in nas izstrelil direktno na nepričakovano velika snežišča pod Prehodavci. Zima. Dereze, cepin, čelada. Noč je lepo skrivala prepade.

Pozno ponoči in zgodaj zjutraj. Kakorkoli obračamo čas, se nekaj ne izide, ali pač. 

Skuhamo, pojemo, popijemo in gremo spat. Godrnjanje v bivaku, češ da smo glasni.

Zjutraj občudujemo arhitekturo in primerjamo vrednosti puha v naših zimskih spalkah. Temperature z zimo niso imele nič skupnega. Poletje. Pozen zajtrk, čaj, kava, nekaj kapelj dežja.

Megle se premaknejo, premaknemo se. Malo naprej, mimo jezera, nekateri še malo nazaj, mimo jezera in spet naprej. Predvsem pa navzgor, pod Poprovcem, čez Hribarice, na Kanjavec. Vrh.

Zimska tura? Dolina proti Doliču je zimska. Dereze izpodrivajo moker sneg, nakloni se povečajo, sestopamo hitro. Na Doliču nekateri že stoje spijo.

Zatrep Zadnjice odpira veličastne poglede na mogočno ostenje Kanjavca in Vršaca. Obstanemo v svoji majhnosti. Nevidne sence predhodnikov, ki so dali tem stenam imena.Dolg sestop, kratki pogovori, miselni vzorci, mrzle vode, ovinki, pivo, ovinki, domov. Če strnem.

Zimski pristop: Kanjavec – 2569 m, 22.5.2020, Katja Vrabec, Maja Parovel, Marko Butinar, Rok Florjančič

Napisal: Rok Florjančič

Categories

Archives

You May Also Like…

0 Comments

Submit a Comment