Žleb hude police

Written by Pavlica

April 21, 2016

Skozi Ojcingerjevo rojstno Ovčjo vas se skupaj s prvo svetlobo pripeljeva v Zajzero. Vreme je pretoplo, gosti sivi oblaki prekrivajo vrhove, piha jugo. V Spodnjo Špranjo prideva po desni strani doline, preko ogromnega plazu in nadaljujeva po grapi mimo slapov. Še preden se čez zadnjo skalno pregrado prebijeva v Zgornjo Špranjo zavijeva v desno v Žleb Hude police, ki svojimi 800 metri velja za najdaljši ozebnik v Julijskih Alpah. Iz Zgornje Špranje pripelje na glavni greben Zahodnih Julijcev, greben Poliških Špikov.

Dolg vzpon, ki sva ga večinoma opravila peš, s smučmi na nahrbtnikih, se konča na Škrbini nad Hudimi policami, kjer naju preseneti zelo močan veter. Oblačano vreme nama je med vzponom zagotovilo precej varne razmere, le krajše razjasnitve so vsake toliko časa v žleb skotalile kak kamen oziroma kepo svežega snega.

Zaradi močnega vetra sva si kak meter pod vrhom izkopala poličko kjer sva se pripravila za spust. Razmere za smučanje so bile v zgornjem strmejšem delu še kar dobre, mešanica novega in predelanega snega, nižje pa sva imela še boljše. Na povratku sva dvakrat za krajši čas sezula smuči, enkrat za strm prehod čez skale v grapo s slapovi ter drugič na koncu bukovega gozda tik pred prodnato ravnino.

Datum: 16.4.2016

Udeleženci: Aljaž Rener in Jurij Kobal

Trajanje: 8 ur in 45 minut

Izhodišče: Planina Zajzera 1004 mnv

Začetek smučanja: Škrbina nad Hudimi policami 2330 mnv

Višinska razlika: 1326 m

Categories

Archives

You May Also Like…

0 Comments

Submit a Comment