Smer Mladosti, Vršac

Written by Bostjan

July 19, 2014

V soboto 19.7. sva z Rokom Kurinčičem (SoškiAO) plezala smer legendarne primorske naveze bratov Podgornik, Smer mladosti v severni steni Vršaca (VII, 400 + 600 m) . Oba sva se počutila dovolj mlada, Rok malo bolj, jaz, po delno pozdravljenem vnetju komolca, malo manj, a je bila Rokova “zihr” beseda, bova že pokombinirala, dovolj, da sem le odšel v to željeno smer.

Sploh prvič v Zadnjici? ja verjetno ja, mogoče sem bil kdaj v tej čudoviti trentarski dolini še zelo mlad…dostop pa čudovito lahek, z mogoče 200 vm do pod stene…udobje, ki se ga ne braniš:)
Spodnji podstavek mogočne Vršacove stene sva presolirala po Ceklinovi in bila čez 2 uri 600 m višje, na vstopu v Mladost.
Sprva po krušljivem nato pa kar kompaktnem navpičnem svetu je plezarija kar stekla, tako, da sva se pod drugo polovico stene spraševala o težavah. No prvi raztežaj, kjer so zabeležene A2 ocene, mi je zadevo popestril in z nekaj muke sem le prišel do lesene zagozde in uredil štant. Z naslednjim najtežjim raztežajem je Rok opravil suvereno, mene pa je v prečki motil majav podprijem, ki mi je z vsakim gibom, izpod leve roke izginjal v globino, tko, da sem za zadnji gib uporabil podaljšan komplet…jah jebi ga, vse ne rata, važen je bil komolc…Nadaljevanje smeri ponudi odlično navpično poč/lusko, višje gor pa pakleniški kamin. Izstopila sva po direktni varianti in stala na vrhu Vršaca po nekaj več kot 9 (7) urah plezanja.
Odlična, po daljšem času, prava alpska smer velkih rzsežnosti.

Boštjan Mikuž

Categories

Archives

You May Also Like…

Hvar Climb and Sail

Hvar Climb and Sail

Premierni climb and sail alpinističnega odseka Ajdovščina je uspešno za nami! Težko je zbrati vsa čustva v samostojni...

Spomladanski večraztežajci

Spomladanski večraztežajci

Letošnjo spomladansko sezono plezanja športnih večraztežajnih smeri smo otvorili v sredini marca z vikend izletom v...

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

0 Comments

Submit a Comment