Trbiška škrbinica 10.4.16

Written by Pavlica

April 13, 2016

Neporavnani računi naju tokrat vodijo v Mrzle Vode. Ta tura je nekaj posebnega, ker na njej zelo redko koga srečaš. No, v treh obiskih nisva srečala še nobenega turnega smučarja. Glavni razlog je 4,5 km dolg pristop po dnu doline, ki je le redko zasnežena do izhodišča. Drugi razlog je prisojna lega, ki poveča nevarnost plazov. Po najinih opažanjih pa se tudi iz ostenj Divje Koze in Trbiško Krniške špice, ki obkrožata Trbiško krnico zelo pogosto sesuvajo niti ne tako majhni plazovi.

Razmere niso idealne, spet je zjutraj celih 8 stopinj nad ničlo, vreme je oblačno, glede na napoved bi bila lahko deležna celo kake plohe. Prvo uro prehodiva po makadamu, nato pa na smučeh precej hitro napredujeva in pridobivava višino.

Kmalu se približava strmejšemu vrhu krnice, kjer pa zaradi gnilega snega do vrha vztrajava na smučeh. Izredno sitno početje, ki zahteva popolno koncentracijo. Vsak korak, ki je narejen brez natančnega zabijanja dile v tla se konča z zdrsom, ki seveda zahteva še trikrat več energije za ustavljanje in pobiranje.

Kmalu sva na vrhu krnice in takrat zagledava tisto po kar sva prišla: zadnjih 100 višinskih metrov do škrbine vodi ozka in strma grapa. Ko zapenjava smuči na nahrbtnike naju za kratek čas zakrije megla a že kmalu plezava v grapo. Po par 10 metrih pa negativno presenečenje: grapa ni čisto dovolj zalita za smučanje naravnost navzdol, na najbolj strmem mestu bo treba najti prehod ob strani. Po slabe pol ure sva na škrbini, razgled ni preveč privlačen saj so okoliški vrhovi zaviti v oblake.

Zapneva smuči in se spustiva v grapo. Predhodnik je pred nekaj dnevi za seboj pustil stopnišče, ki je zahtevalo še dodatno previdnost pri zavojih. Padec na taki lokaciji enostavno ni opcija. Kmalu sva pri ključnem mestu, ki ga obideva z manjšim skokom čez skalo na desni strani. Zadovoljna nadaljujeva v dolino in se igrava s proženjem gnilega snega.

Za konec pa še malo mazohizma, povratek do avta po ravnem in delno po suhem je precej bolj naporen kot zjutraj, ko sva ga pol opravila še v spanju.

 

Datum: 10.4.2016

Udeleženci: Aljaž Rener in Jurij Kobal

Trajanje: 8 ur in 45 minut

Izhodišče: Mrzle Vode 860 mnv

Začetek smučanja: Trbiška škrbinica 2260 mnv

Višinska razlika: 1400 m

Categories

Archives

You May Also Like…

Nad Vršičem

Nad Vršičem

Po preigravanju milijarde drugih hribovskih plezalskih variant, ki so potem padle v vodo zaradi vremena, ki je grozilo...

Rojstnodnevno rajanje po hribih

Rojstnodnevno rajanje po hribih

Z Boštjanom v petek vstopava v Puntarsko v Vršacu. Spodnji del smeri ni ravno najlepši, so pa zato zgornji cugi toliko...

Indijansko poletje

Indijansko poletje

Soboto sva z Borutom Demšarjem izkoristila za Indijansko poletje v Dolgem Hrbtu. Smer nama je vzela več časa kot sva...

0 Comments

Submit a Comment