Tečajnik – gazi in plezaj!

Written by Pavlica

February 17, 2018

Za plezanje slapov in ledno tehniko smo imeli v načrtu odhod iz Ajdovščine ob 5h. S tremi avti smo štartali iz različnih krajev. Naša trojka (Ana in Maja) je bila zadolžena za posredovanje informacij o cilju ostalim.  Ampak ob dogovorjenem času na avtobusni postaji ni bilo žive duše. Počasi smo prečesavali prazne ulice, gledali v bare, če kje naši inštruktorji  pijejo jutranjo kavo, pogledali na sedež PD. Oddahnili smo si šele potem, ko smo zbudili Egona, ki ga je na srečo že prej zbudil Boštjan, da mu sporoči, da bo zamudil pol ure….seveda nismo imeli telefonskih številk.
Po neobetavnem začetku so stvari le stekle.

Z Boštjanom in Maticem smo se dobili na Lomu, ostali so se odpeljali kar v Kranjsko Goro in naprej do konca splužene ceste proti Vršiču. Po steptanem snegu smo otovorjeni z vso opremo hiteli mimo Mihovega doma do Koče na Gozdu, od koder smo po celem snegu gazili proti Prisojniku. Tu smo se končno vsi dobili – vseh nas  devet, zraven pa ša Boštjan in Matic na smučeh. Pot je bila strma in snega vedno več, tako da smo se pri gazenju izmenjevali na 50 korakov oz. kot je kdo zmogel. Tukaj velja omeniti, da bodo morali nekateri pri naslednjem vzponu krepko povrniti pomoč, saj so se »šlepali« in hodili zadaj.

Vreme je se držalo  – jasno,ne premrzlo in ne pretoplo, da bi se led stopil.

Na strmem pobočju smo si nadeli dereze, vzeli cepine in se zagrizli v strmino, ponekod je sneg splazil in smo hodili po zamrznjenih grudah. Hodili smo mimo globokih lukenj in razpok, tako da smo pomislili, da bi izvedli spotoma še vajo bivkiranja v snegu.

Pod lednim slapom, visokim kakih 8m (?) smo izkopali police, kamor smo odložili nahrbtnike in  ostalo opremo. Boštjan je hitro splezal smer, napravil sidrišče in že smo imeli napeljani 2 smeri za vajo. Glede na čudovit razgled na Mojstrovke, milo vreme in nenavadne občutke pri plezanju v ledu, bi rekla, da smo imeli popoln dan.

Napravili smo še sidrišče z lednimi vijaki, abalak sidrišče za spust – in se po njem spustili (je držalo), nato je nekje ob treh zapihal močan veter, ki je prožil plazove pršiča, postalo je mraz in vajo smo zaključili. Analizo vaje smo delali na pivu v Kranjski Gori, mislim da vsi zadovoljni s pridobljenim znanjem in izkušnjami. Matic je vsem obljubil, da nas bo peljal plezat večraztežajne smeri v Turi. Matic,  čakamo mail!

Napisala Karmen

Categories

Archives

You May Also Like…

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

0 Comments

Submit a Comment