Vaja con dios

Written by Bostjan

December 27, 2015

Obstajajo smeri, ki si jih res želiš splezati…imajo zgodovino, zgodbo, karakter..nevem, mogoče dušo…oziroma kot se je večkrat izrazil legendarni Franček: »del mene je za vedno ostal tam…«.

Ja mogoče ravno zaradi tega obstajajo te smeri, smeri, ki si jih želiš samo ponoviti in začutiti na svoj način in, če ostanejo te smeri precej neokrnjene še 30 let po »rojstvu« in v njih skoraj ne najdeš človeških sledi, je želja in doživetje vredno.
Vaja con dios je ena takih smeri, pod njo sta se novembra 1986 podpisala alpinistična legenda Peter Podgornik, ter ajdovski plezalni matador Vladimir Slamič-Ajo.
To nedeljo sva v smer nameraval z Anejem, zadnji trenutek se nama je pridužil še Nejc – z orientacije ni bilo problemov, saj je Nejc smer že plezal.
Smer je ponudila kar smo iskali, strmo in dokaj resno plezanje, tudi z nekaj run out odseki na vprašljivi skali. V predzadnjem raztežaju smo izbrali Nejčevo desno varianto, ki naj bi bila nekaj težja od orginalne smeri, ter prvenstveno dodali direkten izstop na rob stene. Poč, ki nam je to omogočila ocenjujem na VII+/VIII- z dobrim varovanjem.
Ob vsesplošnem negodovanju nad zelo slabo zimo, smo trije 27.12.2015 z veseljem prejemali letošnji dar narave in se sončili celih 7h plezanja.
Vaja con dios, VII/VI, 450 m, 7h,
27.12.2015
Plezali: Nejc Kurinčič, Anej Kodele, Boštjan Mikuž

Categories

Archives

You May Also Like…

Spomladanski večraztežajci

Spomladanski večraztežajci

Letošnjo spomladansko sezono plezanja športnih večraztežajnih smeri smo otvorili v sredini marca z vikend izletom v...

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

Ne tako “jugo”zahodni raz

Ne tako “jugo”zahodni raz

Letošnja sezona je bila v primerjavi z lansko plezalno precej skromna. Študij in druge obveznosti so zahtevale svoj...

1 Comment

  1. Simon Ušaj

    Enkratno! Bravo za izjemno smer in tudi za opis.

Submit a Comment