Les Droites, Colton Brooks

Written by Bostjan

October 11, 2015

Chamonix, place to be…
Po lanskem letu odličnih chamonix razmer, smo se letos odpravili proti Meki brez informacij o »conditions«.
Ravno zato smo izbrali Les Droitesovo steno, ki se je zdela še najbolj dobitna kombinacija…z kar nekaj rezervnimi cilji, Dolent, Triolet, Courte, Verte…nekaj se ziher v tej čudoviti ledeniški krnici Argentier dobi…pa še tako super dobro zimsko sobo ponuja.
Oktobra v Meki ne obratuje večina gondol in vlakov, tako, da masovnih romanj takrat ni, računati pa moraš na lastno romanje z nekaj tisoč višinci, za Droitese potrebuješ točno 3000, 2000 vm dostopa in nato še 1000 vm stene + celoten sestop v našo meko – zu Fuß.
Prav zato je bil ledenik Argentier prava izbira, iskali smo predvsem kondicijsko turo. Torej 6 urni dostop do zimske sobe z, že prej omenjenimi cca 2000m, spanje v udobju te zimske sobe, še boljša je kot pred 3 leti, ter naslednji dan plezanje v 1000m severni steni »Droatov« kot jih imenujemo na južni strani alp.
Prvih 600m vsem znanih strmih snežišč smo, nenavezani in na trenutke ujeti v močne spin drillse, preplezali v dobrih 2 urah. Prehitro, vršnja strmejša stena nas je tako pričakala v temi. Posledično smo prve zgornje raztežaje plezali po intuiciji, z načrtovanega plezanja v osrednjem delu stene, smo prečili v desno in kmalu naleteli na mešan, kompleksnejši teren. Navezani smo nato nadaljevali in po dolgi prečki prhkega snega na granitu, prečili v smer Colton Brooks, po kateri smo nato nadaljevali do vrha stene.
Sestop z Droatov tudi pritiče kondicijski turi…na ledeniku pod bivakom/kočo Convercle smo ob 8 zvečer, po 4 urah sestopa, zaman iskali izstop iz ledenika v gladko steno, ki vodi do koče Convercle. Namesto ferate smo dobili gamsje prehode in se po 9h udomačili na bivalu Convercle – spanje tu ali v Chamu…raje tu, ker je ceneje in še prej. Do Chamonixa je bilo nato naslednji dan še nekaj več kot 3 ure sestopa, tudi po tirih..brez vlakov.

Smer: Colton Brooks, M5, 85°, 1000m, Les Droites
Plezali: Dejan Koren, Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž, 11.10.2015.

Categories

Archives

You May Also Like…

Hvar Climb and Sail

Hvar Climb and Sail

Premierni climb and sail alpinističnega odseka Ajdovščina je uspešno za nami! Težko je zbrati vsa čustva v samostojni...

Spomladanski večraztežajci

Spomladanski večraztežajci

Letošnjo spomladansko sezono plezanja športnih večraztežajnih smeri smo otvorili v sredini marca z vikend izletom v...

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

0 Comments

Submit a Comment