Dolomiti

Written by AOA

July 20, 2014

No, lepo vreme je za nami. Upam, da ste se ga naužili in izkoristili v hribih ali kjerkoli v skali.
Midva z Majo sva se v torek dopoldan pridružila taboru AO Želežničar v Cortini d’ Ampezzo. Najprej sva za ogrevanje zavila direktno v Cinque Torri in povezala vstop v smer Myriam s Fessuro Damai. Lep in tesen kamin, kjer se ti še čelada vmes zatakne. Detail je iz izhoda kamina, ki se malo razširi. Skupaj 7 raztežajev, ocena VI-. Raztežaje sem plezal naprej z malim nahrbtnikom, ki se mi je v kaminu neprestano zatikal in sem moral plezati bolj po robu. Takoj, ko sem izdelal zadnje varovališče na vrhu smeri je začelo močno deževati. Maja se je kar namučila izplezati po mokri skali. Poleg tega se je dvojček tako namočil, da sva imela na spustu velike težave.

Po namestitvi v taboru sva si Tinetom Ščukom (AO Želežničar) zastavila drzne cilje za naslednji dan. Smer Love my dogs na prelazu Giau (5b, 32m; 6c+, 30m; 6c, 30m; 6a, 33m; 6b 32m; 6b, 48m; 6c+/7a 35 m; 5b, 22m; 5b, 20m). Moram priznati, da me je precej navil drugi raztežaj, saj sem vanj ustopil še neogret. Plezala sva izmenično. Name je prišel drugi raztežaj, na Ščukata pa sedmi. Sestop je lepo urejen po najbljižji grapi. Trije 25 m spusti po vrvi in malo melišča.

Ponoči zopet dežuje. V četrtek sem počakal kolega iz Ljubljane Tadeja Kodriča in odpeljala sva se proti prelazu Giau. Odrinila sva v stolp Lastoni di Formin, kjer sva lezla Pilastro Ovest. 300 m smerca ocene VI. Super izpostavljena 35 m prečka ocene VI na višini 200m, ki se izogne previsni plati v tem delu stene. Psiha dela na polno. Nato se vrstijo lepi raztežaji med 5+ in 6 po zajedi in previsnem kamunu. Pravi užitek. Izstop je zopet prečnica, ki pride na vrhu nad platami. 6 ur lepe plezarije.

Po treh dneh težkih smeri sva v petek z Majo plezala v Cinque Torri Via Ignazio Dibon, 130 m IV+. Če začneš v levem vogalu stene, imaš lepo diagonalo cca 15 m brez klina do jame. Bi kar rekel bolj V. Spust na južno stran z vrha. Seveda se ti mora štrik zagozditi na vrhu-še dobro, da sva prehitela dve navezi in so nama pomagali odmotat štrik.

Sobota je bil dan za ferate. Odšla sva na Monte Cristalo z vlečnico na 3000 m in pretekla na Monte Cristalo in v dolino po ferati Ivano Dibona. Po opisu 10 h, časovnica 4:25.

Žal je bila vremenska napoved do 28.7. dež in smo v nedeljo že pakirali. Lepo vreme sva izkoristila v plezališču do 14:40, ko naju je dokončno domov pregnal dež.

Razmere v Tofani so OK, sestop je možen le iz prvega stolpa. Tre Cime so tudi že plezali. Cestnina je povečana na 24€.

Tine Andrejašič

Categories

Archives

You May Also Like…

Hvar Climb and Sail

Hvar Climb and Sail

Premierni climb and sail alpinističnega odseka Ajdovščina je uspešno za nami! Težko je zbrati vsa čustva v samostojni...

Spomladanski večraztežajci

Spomladanski večraztežajci

Letošnjo spomladansko sezono plezanja športnih večraztežajnih smeri smo otvorili v sredini marca z vikend izletom v...

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

0 Comments

Submit a Comment