Melitina smer

Written by AOA

January 15, 2024

Lepo vreme je napovedano v hribih pa III plazovna. Ker sva prejšni vikend bila v izvidnici, sva vedla da ni dosti snega v južni steni Novega vrha. Sepravi bo smer kopna.
Naloživa opremo in greva. V dostopni grapi je bila plazovina tako da je bil sneg kar trd in se ni udiralo.
Super uvod v čudovit sončen dan. Prideva na vztop, spijeva mal čaja in naloživa opremo na pas.
Ker je v prvem cugu bil viden sneg (kamin) se odločim da grem z derezami in cepini seveda. Plezam in pridem do najtežje točke skok okol III. Z derezami kar težje, hvalabogu za trening drytoola v Vipavi za boljše zaupanje Monopointu.Klini so bili zunej snega vidni lepo malo rijavi ampak ok nekako oporno se skobacam čez. Malo je zanohtalo ker sem tudi skalo šlatal kar brez rokavic. Pa kamin je bil izjemno krušljiv. Pridem na štant zabijem šen klin za gvišno. Zakričim Daniju da naj pleza brez derez ker sneg nič ne pomaga. Dani zleze 10x hitrejee kot jaz. Naprej najtežji del smeri IV+ prečka v desno, počutim se dobro zato rečem da bi šel raje jaz naprej. Malo si ogledam in rečem ja, tle bo pa za it brez derez. si jih sezujem in dam v nahrbtnik. upnem klin, cepini mi niso ravno v pomoč grem na layback in stopim na trenje. Gojzerji držijo super. sem čez nardim štant po 20m ker je potem prečka v kontra smer in sem reku sej imava čas nočem trenja. Pride Dani za mano super mu je šlo. Naprej nadaljuje on III v levo prečka. Naredi štant, pridem za njim. Lepo kuri sonce res je bilo toplo. Zadnji cug IV počutim se super tako da grem naprej kar jaz. Prvo mal trebuha za se skobacat pomagam si z cepinom zapičenim v travo, zaradi skalnega trebuha nisem dobro videl stopov ampak je šlo.
 Potem pa manjši kamnin, vpnem klin in dam frenda, tle bo mal težje si mislim in res začnem ga z laybackom nekako in z desno ruknem z cepinom nekam v desno malo se popravim in zarinem levo ramo v kamin. Kamin je bil kar gladekk iščem kakšno šalco, kar zanimivo plezanje. Zlezem čez in nadaljujem po lepi II-III do vrha smeri. Naredim štant. Dani prileti za mano. Debatirava o sestopu ali abzajl po smeri centrali poči ali na drugo stran v sestopno vzhodno grapo,katero sva jo lezla prejšni vikend. Zgledala je isto zalita kot prejšni vikend in zaradi plazovne stopnje se raje odločiva za abzajl po centralni. Tudi če bo treba pač 2 abzajla nardit. Grem jaz dol in 4metre pred koncem prvega abzajla, obvisim ker se štrik zaplete. Tako močno se je zapletel da sem ga reševal cca 30min. Dani me ni šlišal videl pa še majn, in je bil v skrbeh. Takoj me pokliče na telefon. Hvalavbogu za signal ker ko sem se mu javil je rekel da je hotel klicat GRS. Rekel sem da je zmano vse ok samo noga mi je zaspala od visenja.
 Kdor ve je centralna poč res strma smjr.
Nevem kaj se je zgodilo v tem klicu,ampak po tem sem štrik rešil v 5minutah.
Drugi abzajl gre dani naprej in popolnoma brez zapletov do konca. pospraviva opremo štrik in laufava do avta. Še en čudovit dan z soncem obsijan.

Categories

Archives

You May Also Like…

Zima 2023

Zima 2023

Če sem lansko zimo »zapravil« s samo dvema 600 m grapama sem letošnjo zimo izkoristil do kraja.. no še več bi splezal,...

Novi vrh Vzhodna stena

Novi vrh Vzhodna stena

December v hribih nas je kar lepo obdaril z darili. Tudi če ta niso bila taka kot smo si želeli, smo iz njih izvlekli...

0 Comments

Submit a Comment